Hersenen doen licht aan

Het klinkt erg futuristisch, maar lijkt toch binnen handbereik te liggen. Het bedienen van het licht, de deur of huishoudelijke apparaten zonder dat we onze handen gebruiken. In het Leeuwarden doet thuiszorg Het Friese Land al een proef met besturing met hersengolven.

De acht deelnemers krijgen daarvoor een badmuts op vol met elektroden die samen komen in een batterij aan snoeren, een paar computers een virtueel huis dat op de muur wordt geprojecteerd. Ze moeten allemaal een icoon in de gaten houden.

Als dit oplicht, gaat de deelnemer tellen. Omdat gedurende die tijd de hersensignalen worden geregistreerd, weet de computer waar aan wordt gedacht. Kort daarna gaat in het geprojecteerde huis het licht aan zonder dat de proefpersoon ook maar één schakelaar heeft overgehaald.

In het project, dat wordt betaald door de Europese Unie om te voorkomen dat er in de lidstaten meerdere domotica-systemen ontstaan, participeren  universiteiten en bedrijven uit heel Europa, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen.

De hersenbesturing is vooral handig voor mensen met een fysieke beperking. Maar wie weet. Misschien bedienen ook wij over een paar decennia wel alles in huis met onze hersenen.

Lees ook:Slim textiel
Lees ook:eDC Hema
Lees ook:Kroes wil 1 grote Europese chipsfabrikant
Lees ook:Ieder huis een eigen robot (video)
Lees ook:Mobieltjes Vodafone krijgen duurzaamheidslabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.