Fluisterstille vuilniswagen dankzij automotive-cluster

SpeelgoedvuilniswagenHet leegkiepen van de containers in de vuilniswagen blijft als vanouds klepperen. Maar het gevaarte van 25 ton zoeft wel muisstil van adres naar adres om containers te legen. Tenminste als deze elektrische vuilniswagen gaat rijden.

Amsterdam komt in aanmerking omdat de hoofdstad plekken heeft met een veel te hoge CO2-concentratie. Omdat door het geavanceerd ontwerp er afwisselend elektrisch en op diesel wordt gereden kan de uitstoot met 30 procent worden verminderd.

Het  bedrijf dat de hightech vuilniswagen heeft ontwikkeld, Gemco-Etrucks, bereikt die maximale reductie door de samenwerking met TNO. Het onderzoeksinstituut bedacht dat een GPS-systeem op plekken met een verhoogde CO2-uitstoot de vuilniswagen automatisch kan laten wisselen tussen dieselmotor en accu.

Nieuwe subsidieronde

Gemco-Etrucks heeft het project kunnen realiseren door een subsidie van HTAS, Hightech Automotive Systems. Omdat volgend jaar de inschrijving voor projecten weer mogelijk is, organiseert het cluster binnenkort twee bijeenkomsten waar bedrijven ideeën voor nieuwe projecten kunnen voorleggen en partners kunnen vinden om samen een projectaanvraag mee voor te bereiden, waaronder:

15 november: Vehicle Dynamic Control, bijeenkomst voor bedrijven op het gebied van chassis control en actieve veiligheid, met als praktijkvoorbeeld onder meer de (dubbel) gelede bus die door de achterste as wordt aangedreven.

22 november: Electric Vehicle Technology gericht op innovaties van elektrische aandrijftechnologie en initiatieven voor nieuwe auxilliary systems technology die in elektrische auto’s nodig is, met als praktijkvoorbeeld snellaadtechnologie.

Aanmelding kan via: [email protected]

Lees ook:Containers wekken stroom op
Lees ook:Siemens rond met ASMI
Lees ook:Expertisecentrum voor hightech automotive systems
Lees ook:Miljoenenorder voor Océ
Lees ook:Samen werken aan slagvaardigheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.