Eigen grondstoffen voor 3D-printing maken

Joshua Pearce RepRap RecycleBot TechnologieBlogHoe makkelijk kan het zijn, eerst je eigen grondstof maken en daarna zelf je producten in 3D printen. Volgens Joshua Pearce, een Amerikaanse wetenschapper verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MITT), is dat een fluitje van een cent.

Hij bedacht de RecyleBot die natuurlijke polymeren en afvalplastic kan verwerken tot een grondstof voor 3D-printing. Dit bericht het Pieterbas-blog.

De RecycleBot is een zogeheten extruder en maakt uit 20 melkflessen ongeveer een kilo plastic. Op zich zijn deze zogeheten extruders geen nieuws. Op internet zijn er meerdere filmpjes te vinden die het principe demonstreren.

Ontwikkeld op basis van open source
De vinding van Pearce valt op op omdat hij het ontwikkelproces heeft gedocumenteerd en via open source beschikbaar heeft gesteld. Ook de Reprap, de 3D-printer die Pearce ontwikkelde, is op basis van open source ontwikkeld.

Het voordeel van open source-apparaten is dat iedereen ze kan maken. Bij een eenvoudige 3D-printer gaat dat relatief gemakkelijk en tegen lage kosten. Pearce schat tussen de 250 en 500 US dollar.

Behalve de kostenbesparing door het gebruik van afvalplastic, heeft de RecyclBot volgens Pearce ook als pluspunt dat het minder energie gebruikt dan andere commerciële apparaten die grondstoffen voor 3D-printers maken.

Beeld: Treehugger

Lees ook:Zelf je iPhone dock in 3D printen – filmpjes
Lees ook:Techart op grensvlak met leven (video)
Lees ook:Sinterklaas geeft vaker 3D-geprinte cadeautjes
Lees ook:Situatie Japan stuwt onderdelenvraag
Lees ook:3D-printer gaat in ISS gereedschap maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.